Életmód és szemléletváltás: a távmunka térnyerése

2023. február 8.Életmód 642 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalÉletmód és szemléletváltás: a távmunka térnyerése

A koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok. A homeoffice már a koronavírus előtt létezett, széleskörben mégis a járvány tette ismertté ezt az atipikus munkarendet. Ma már senkinek nem kell bemutatni, hiszen szinte mindannyiunknak van legalább egy ismerőse, aki ebben a formában dolgozott néhány hónap erejéig 2020/21-ben.

Nem egy munkáltató döntött úgy, hogy a karantén végeztével is maradnak a homeofficenál, vagy legalábbis „hibrid” munkarendet vezetnek be. Ez utóbbi a hagyományos és a távmunka keveréke, általában időszakos (pl. kéthetente, havonta történő) váltásokkal.

A döntés nem meglepő, elvégre több kutatás is kimutatta, hogy sok esetben nőtt a produktivitás a homeoffice bevezetését követően. Ezt számos tényező magyarázhatja, többek között a kényelmes, otthoni környezet, valamint a fárasztó ingázás hiánya a munkahely és a lakhely között. Ehhez hozzáadódik, hogy az irodahelyiség fűtésén, villanyszámláján is lehet spórolni, ha az alkalmazottak otthonról dolgoznak.

Ráadásul az internet széleskörűvé válása már jóval a járvány megjelenése előtt generált több, száz százalékban otthonról végezhető új munkalehetőséget. A messengeres, chaten működő „callcenterek” például tipikusan ilyen munkakört képviselnek, de persze egyre többen találják meg a pénzszerzési lehetőségeket olyan széleskörben használt weblapokon, mint az Instagram, a Youtube, vagy a Tik-tok. 

Egy népszerű alternatíva: a kripto piac

Nem mehetünk el szó nélkül a kriptopiac hirtelen megjelenése és robbanásszerű térhódítása mellett sem. A Bitcionhoz hasonló digitális valuták olyan embereknek is felkeltették az érdeklődését, akik előtte nem foglalkoztak gazdasággal, tőzsdével, piaci viszonyokkal. Sokan vágtak neki képzettség és tapasztalat nélkül, pusztán a megérzéseikre, vagy youtube-on látott videókra hagyatkozva.

Nyilván minden sikertörténetre jut száz ember, akinél a befektetett összeg „forgópénz” mely hol gyarapszik, hol csökken. Természetesen az, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandóak befektetni, csak rajtunk múlik – nyilván tanácsos kicsiben kezdeni.

A többség nem fő munkaként tekint a kripto tőzsdére (bár erre is vannak példák), hanem mellékes kereseti lehetőségként, vagy akár hobbiként. Az érdeklődés azonban folyamatosan növekszik a digitális valuták iránt, ezt mutatja a témával foglalkozó weblapok és youtube-videók egyre növekvő látogatottsága/nézettsége. 

Nem átmeneti megoldás, hanem tendencia

Bár a homeoffice gyakorlatát a szükség tette elterjedtté, jelenleg úgy tűnik, hogy nem fog eltűnni a szokatlan állapotok megszűnését követően sem. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók felismerték ennek az elsőre szokatlan munkarendnek az előnyeit. A vírus alatt szerzett tapasztalatokat pedig egyre több helyen integrálják az úgynevezett „hibrid” munkarendbe, ahol a hagyományos és a távmunka ciklusokban váltja egymást.

Emellett abban is biztosak lehetünk, hogy egyre több tisztán virtuális pénzkereseti opció fog megjelenni az elkövetkező években. A digitális világ sokak szerint ugyanis eljutott egy olyan fejlettségi szintre, ahonnan már lehetetlen visszafordulni. Köznapi szóhasználattal: a jövőt nem lehet megállítani.

Még több olvasnivaló..

Ételek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

2024. május 25.|

Az senki számára nem titok már, hogy a cukros, savas ételek károsak a fogaink számára, de akadnak olyan, egészséges ételek és italok is, melyekről nem is gondolnánk, hogy a fogaink épsége érdekébe mértékkel kellene őket

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top