A purhab szigetelés előnyei

2023. január 24.Agráripar 671 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalA purhab szigetelés előnyei

A purhab, vagyis teljes nevén a poliuretán hab két komponensből áll, poliolból és izocianátból. A levegőben található nedvesség hatására ebből a két anyagból egy kiváló szigetelőképességű anyag keletkezik, a hab percek alatt megduzzad és eltömíti a kívánt felületet.

Amikor pedig megszárad, egy szilárd, vágható anyaggá alakul. Olyan erős ez az anyag, hogy egy nyílásszárót is meg tud tartani a helyén. A két komponens reakciója során létrejövő anyag tulajdonságait befolyásolni lehet, így akár rugalmas, merev és hajlékony anyagot is elérhetünk. A purhab véd a hideg és a meleg ellen, aki építkezik, biztosan sok helyen találkozik ezzel a megoldással.

A poliuretánt más területeken is sikeresen használják, nagy mennyiségben például párnák, szőnyegalátétek, kárpitozott bútorok és szivacsok előállítására, vagy csomagolóanyagként. Sok autóalkatrész is tartalmaz poliuretánt, és a faipar is használja. Kiváló szigetelőképességgel bír, ezért is használják az építőiparban.

A hatékonyság és tartósság az, ami a különböző szigetelő termékeket megkülönbözteti egymástól. Az időbeli stabilitást és a teljesítmény megőrzését a purhab esetében a belső cellás szerkezet garantálja.

A tartósságot pedig úgy határozzák meg, hogy a hőmérsékleti változások, a külső és a belső időjárás közti különbségek között hogy viselkedik hosszabb időn keresztül a purhab szigetelés. És e tekintetben is pozitív a végeredmény.

Szigetelés és energiahatékonyság

A purhab nagyon jó szigetelőanyag, és mint ilyen, hozzájárul az épület energiahatékonyságához. A szigetelésre nem lehet elég hangsúlyt fektetni, gondoljunk csak bele, hogy egy lakóépület fenntartási költségének java része a fűtési és hűtési költség. Ha pedig a szigetelőanyag nem hatékony, az energiaköltségek jelentősen megnőnek.

A purhab szigetelésként is nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezek egyike, hogy hangszigetelő is egyben, tehát az utcáról vagy szomszédoktól érkező zajok kevésbé hallatszanak be a lakótérbe. Maga a hab azonnal tágul és megtapad szinte minden felületen, ez azt jelenti, hogy a kisebb repedéseket is megtölti és így megszünteti a hőhidakat is. Ezen felül vízzáró tulajdonsággal is bír, tehát segít megakadályozni, hogy nedvesség jusson a házba.

Közben viszont mikroszkopikus szinten „lélegzik”, tehát a mikroorganizmusok és a gombák nem halmozódnak fel az anyagban. A hőszigetelő tulajdonsága is igen jó, és a telepítése is igen egyszerű. A felhasználás módja is széleskörű, nemcsak falak, mennyezetek és padlók esetében használható, hanem a fürdőszobákban vagy az ablakok környékén a kisebb szivárgásokat is meg lehet szüntetni a purhabbal.

Nagy előnye továbbá, hogy a szórt purhab maximális szigetelést biztosít, miközben a vastagsága minimális. A purhab szigetelés nagy előnye, hogy lépésálló, terhelhető és szilárd borítást jelent, emellett az egészségre ártalmatlan és hő- és vízszigetelésre is jó megoldást jelent. Nagy előnye továbbá, hogy nem zsugorodik, nem esik össze, összességében a szórt purhab használatával jelentős energiaköltséget lehet megtakarítani.

Még több olvasnivaló..

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top