Az egészséges életmód nem helyettesíthető vitaminokkal

2022. november 4.Életmód 448 szó2,3 perc olvasási idő
FőoldalAz egészséges életmód nem helyettesíthető vitaminokkal

Az egészséges és változatos táplálkozás bőven elegendő szokott lenni a vitamin- és antioxidáns-szükségletünk fedezésére. A teljesen egészséges embereknek nem kell ezeket a tápanyagokat kiegészítők formájában szedniük, kivéve, ha különleges körülmények között vannak, amire jó példa a terhesség és a szoptatás.

A gyümölcsök és zöldségek, gabonafélék és hüvelyesek nagy mennyiségű fogyasztásával, a hús, hal, tojás mérsékelt fogyasztásával, valamint az olívaolaj, mint az étrend fő zsiradékának használatával minden szükséges vitaminhoz és antioxidánshoz hozzájutunk.

Az az elképzelés, hogy a rossz étrendet pótolhatjuk étrend-kiegészítőkkel, és hogy minél többet szedünk, annál jobb, nemcsak hamis, hanem káros lehet az egészségünkre, hiszen éppen a megfelelő táplálkozásról mondunk le.

A tekintélyes Annals of Internal Medicine című folyóiratban 2013 végén megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a különböző vitaminokat nem szabad betegségmegelőzés címszóval ajánlani, hiszen senki sem bizonyította, hogy ezeknek a szedése érrendszeri betegségeket vagy akár a rákot is megelőzné. A szakértők tudományos bizonyítékokon alapuló ajánlása szerint a test szükségletét kielégítő jótékony összetevőket egészséges és változatos étrenddel kell bevinni.

Mikor kellenek a vitaminok és étrend-kiegészítők?

Az emberi test tökéletlenül működik, ráadásul egy olyan rohanó világban élünk, ahol nagyon kevés idő jut a megfelelő táplálkozásra. Éppen ezért sokan a multivitaminok és egyéb étrend-kiegészítők szedése mellett döntenek, hogy segítség a testük működését. Nagyon fontos, hogy nem a táplálék helyettesítésére választják, csak egy kis extraként viszik be.

Az immunrendszer testünk láthatatlan védelmi vonala, rengeteg megbetegedés ellen megvéd minket, úgyhogy a támogatása több előnnyel is jár. Ha pedig egyszerűen nincs elég időnk az egészségesebb életmód bevezetésére, akkor a vitaminokkal már megtesszük az első lépést, és hozzájárulunk a szervezetünk teljesítőképességének a növeléséhez.

Még több olvasnivaló..

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top