Az ideális otthoni hőmérséklet nyomában

2023. január 22.Életmód 701 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalAz ideális otthoni hőmérséklet nyomában

Télen az ember hajlamos túlfűteni, nyáron pedig túlhűteni otthonát. A ZME Science az ideális hőmérséklettel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy ez számos tényezőtől függ: a nemtől, életkortól, az évszaktól, de még a helyiség jellegétől is.

Általánosságban a 20-22 fok az, ami az ember számára kényelmes közeget jelent. Ilyenkor nem érez az ember sem meleget, sem hideget. Egy ember átlagos testhőmérséklete 37 fok, az agy pedig keményen dolgozik azon, hogy a test meg tudja tartani ezt a hőmérsékletet, ennek érdekében az agy arra készteti a testet, hogy glükózt égessen a felmelegedés érdekében, vagy izzadjon a lehűlés érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet legalább 18 fok hőmérsékletet javasol ideális otthoni hőmérsékletnek az egészséges és megfelelően felöltözött személyek számára, a nagyon idősek, nagyon fiatalok és a betegek számára pedig a WHO ajánlása 20 fok.

A világszervezet állítása szerint a 18 és 24 fok közötti tartomány egészséges felnőttek esetében nem jár egészségügyi kockázatokkal, megfelelő ruházat és páratartalom mellett. A 16 foknál alacsonyabb hőmérséklet és a 65 százalék feletti páratartalom azonban légúti veszélyeket hordoz magában.

Az sem mindegy, hogy melyik helyiségben tartózkodik az ember. Az olyan lakóterek esetében, mint a nappali vagy az étkező, a 19 fok ideális lehet, ezek azok a helyek, ahol sok inaktív időt tölt az ember.

A hálószobában a túl magas hőmérséklet viszont már befolyásolhatja az alvást, itt 1-2 fokkal hűvösebb az ideális, tehát még a 17 fok is megfelel. A fürdőszobákban pedig a 22 fok az ideális, ez az a hely, amit ugyan a nap nagy részében nem használjuk, de bosszantó és egészségre káros is lehet, ha itt túl hideg van.

Különbség nők és férfiak között

Egy tanulmány szerint a nemek között is van különbség. A nők átlagosan több fokkal melegebb hőmérsékletet kedvelnek, mint a férfiak. A tanulmányok kimutatták, hogy a nők a 25 fokos szobákat részesítik előnyben, a férfiak pedig a 21,6 fokban érzik magukat a legjobban. A hőmérséklet azonban nemcsak kényelmi, hanem egészségügyi kérdés is.

Egy tanulmány szerint ugyanis mindössze 45 perc kell ahhoz, hogy egy hideg helyiség jelentős hatással legyen az idős személyekre, csökkentve az izmaik erejét. A csecsemők egészsége szempontjából is fontos a megfelelő hőmérséklet, ami ideális esetben 20 és 22 fok között van.

A költségek csökkentése

A fűtési költségek igen jelentős kiadást jelenthetnek, egy háztartás akár a rezsiköltsége 50 százalékát is kifizetheti fűtésre. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a fűtési rendszer hatékonysága. Ebben pedig az egyik alap a hőszigetelés, a falak és a tető szigetelése is elengedhetetlen a költségek csökkentéséhez. De ugyanúgy fontos az is, hogy milyen hőszigeteléssel rendelkeznek a nyílászárók, az ablakokon keresztül is sok energia el tud veszni.

És ha már az ablakoknál tartunk, az árnyékolásnak is igen nagy szerepe van a hőszigetelésben. Ezért érdemes olyan árnyékolót választani, ami az árnyékoláson túl ezt a feladatot is ellátja. Ilyen a redőny, ami a hőszigetelés mellett a hangszigetelésben is aktívan részt vesz.

Még több olvasnivaló..

Így lehetünk földművesként a lehető legjobb egészségügyi állapotban

2023. szeptember 16.|

Felmérésekből nemrégiben kiderült, hogy a legveszélyesebb munkák közé a mezőgazdasági tevékenységek sorolhatóak, főleg akkor, ha csak Európát nézzük meg. A mezőgazdaságban ugyanis az egész év során, szinte megállás nélkül folynak a munkálatok, ezeknek elvégzéséhez pedig

Növények a lakás különböző helyiségekben

2023. május 17.|

Amikor azt tervezzük, hogy milyen növényekkel is varázsolhatnánk otthonosabbá lakóhelyünket, fontos, hogy olyanokat válasszunk, melyeket könnyen tudunk gondozni, és amelyek illeszkednek a berendezéshez, a lakás stílusához.

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés jövője

2023. április 30.|

A növekvő népesség táplálásához a becslések szerint 2050-ig akár 68 százalékkal is növelni kell az élelmiszertermelést, ám nem ez az egyetlen kihívás. Ott van az a tény is, hogy a középosztálybeli népesség növekszik, ami általában

Go to Top