Bátorság és gyakorlás – úszni tanul a gyerek

2023. január 24.Életmód 664 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalBátorság és gyakorlás – úszni tanul a gyerek

Az úszni tanulás, tudás számos lehetőséget nyit meg a gyermekek előtt is. Az úszásoktatás során megtanult leckéknek egész életünkben hasznát vehetjük, az úszás maga egy kiváló sport, ami fejleszti az állóképességet és számos izmot megmozgat.

A tüdőkapacitás növelése, a mozgáskoordináció erősítése is nagy előnye. Azok a gyerekek, akik fiatalon megtanulnak úszni, mentális és fizikai értelemben is erősebbé válnak. Az úszás azonban nem csak a szórakozás és sportolás szempontjából fontos – egy nap akár életet is menthet, a fulladásos balesetek megelőzésével.

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor áll készen gyermekük az úszástanulásra, ezzel kapcsolatban általános álláspont, hogy minél fiatalabb valaki, annál gyorsabban tanul meg úszni. Hisz a gyerekek rendelkeznek a légzésreflexszel, ami még az anyaméhben alakult ki. Érdemes tehát a gyerekek vízzel való pozitív kapcsolatát folyamatosan fenntartani, a pancsolást pedig négyéves korban már felválthatja az úszásoktatás.

Tippek az úszásoktatáshoz

Már egész pici gyermekkorban kialakulhat a víz szeretete és a víziszony is, ez utóbbit azonban le lehet küzdeni. A vízben való kényelmes érzés kialakulásához idő kell a víziszonnyal küzdőknek, fontos a türelem és a fokozatosság, hogy a gyerekkel együtt a szülő is ott legyen a vízben, akire bármikor lehet számítani.

Olyan helyen kell kezdeni az úszásoktatást, ahol a gyerekek lába leér, így biztonságban érezhetik magukat, hisz tudják, hogy ha valami baj történik, akkor is leér a lábuk, ezzel pedig nő az önbizalmuk is.

Azt már otthon is lehet gyakorolni, hogy milyen, ha a fejünk a víz alatt van. Az esti fürdéskor is lehet ilyesmit játszani, hogy a víz alatt fújja ki a gyerek a levegőt a száján keresztül, buborékokat képezve és ha már megvan a rutin, sokkal könnyebb lesz a többit elsajátítani.

Úszás közben ugyanis nemcsak a légzésre kell figyelni, hanem a mozgásra is. Ehhez pedig szükség van a megfelelő koordinációra, tudásra, hogy hogy mozog a kéz és a láb. Nagy segítség, ha kezdetben a hasánál fogva tartjuk a gyereket, hogy a víz felett maradjon, amíg még csak gyakorolja a technikát. De erre a célra vannak úszódeszkák is, és akár a medence szélébe is lehet kapaszkodni. Később pedig már könnyen fog menni az is, hogy a gyerek a medence aljáról löki el magát.

A víz felszínén maradásnak a kulcsa a karok és a lábak mozgásának koordinálása, az erős, stabil alapok itt is fontosak. Az elméleti magyarázatok helyett inkább mi magunk mutassuk meg, hogy hogy is működik az úszás, hogy mit csinálnak a karok, hogy hogy kell rúgni a lábbal és ezek hogy kerülnek egymással harmóniába.

Ha pedig megvan a szándék, az elmélet és az alaptudás, akkor már csak gyakorolni kell, ami elengedhetetlen a biztos technika kialakításához. Ahhoz, hogy ne váljanak unalmassá az úszóleckék, fontos a játékosság, a feladatok, kihívások variálása. A rendszeres gyakorlás tehát elengedhetetlen, azonban ilyenkor se vegyük le a szemünket a gyerekekről, fokozottan ügyeljünk a biztonságukra.

Még több olvasnivaló..

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Így lehetünk földművesként a lehető legjobb egészségügyi állapotban

2023. szeptember 16.|

Felmérésekből nemrégiben kiderült, hogy a legveszélyesebb munkák közé a mezőgazdasági tevékenységek sorolhatóak, főleg akkor, ha csak Európát nézzük meg. A mezőgazdaságban ugyanis az egész év során, szinte megállás nélkül folynak a munkálatok, ezeknek elvégzéséhez pedig

Go to Top