Ételek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

2024. május 25.Életmód 657 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalÉtelek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

Az senki számára nem titok már, hogy a cukros, savas ételek károsak a fogaink számára, de akadnak olyan, egészséges ételek és italok is, melyekről nem is gondolnánk, hogy a fogaink épsége érdekébe mértékkel kellene őket fogyasztanunk.

Amikor a helyes fogápolás szóba kerül, akkor az ételek kérdése megkerülhetetlen. Valószínűleg mindenki fel tud sorolni egy csomó olyan ételt, amiről tudja, hogy bizony egyáltalán nem egészséges a fogak szempontjából, de talán a szervezetünk szempontjából sem. Ilyen a csoki, a kávé, a süti, a cukorka vagy a rágó, melyekről mindenki tudja, hogy ártalmas a fogaknak. Ugyanakkor vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, sőt italok is, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy mértékkel kellene fogyasztanunk őket, mert bár az szervezetünknek jót tesznek, a fogainknak már nem annyira.

Lássuk, melyek azok az ételek, melyeket csak módjával kellene fogyasztanunk, ha a fogaink épséget szeretnénk minél tovább megőrizni.

Nem is gondolnánk, de az alma sem feltétlen tesz jót a fogaknak

Úgy tartja a mondás, hogy minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Nos, a fogorvost valószínűleg nem. Bár az alma fogyasztása nagyon is hasznos lehet a szervezetünk számára, mert számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a túl sok rágcsálással bizony ártunk a fogaknak. Az alma savtartalma ugyanis károsíthatja a fogzománcot, ami miatt nő a fogszuvasodás veszélye. Ennél fogva a narancs vagy a citrom, illetve egyéb citrusfélék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, ha óvni szeretnénk fogaink épségét.

A gyümölcslevek kérdése is érdekes. Ha valaki egészséges innivalóra vágyik, akkor valószínűleg előnyben részesíti a 100 %-os gyümölcsleveket, pedig ezek sem túl egészségesek a fogaink számára a magas savtartalmuk miatt. A gyümölcslevek mellett a turmixok is nagyon savasak. Ez azért gond, mert ha a száj pH értéke 5,5 alá esik, akkor megnő a fogszuvasodás kockázata, a 100 %-os gyümölcslevek 2-3 pH-ja pedig el tudja billenteni a szák pH értékét, ha az már magasabb kockázatú tartományba essen.

Egészséges nasik, melyek károsítják a fogakat

Vannak olyan egészséges nasik is, melyek pár tényleg azok, de a fogunk szempontjából szintén nem előnyösek. Az aszalt gyümölcsöket az egészséges nasik közé sorolják, bár ez nem minden esetben van így. Egyes típusok cukrozottak, mely már önmagában is ártalmas a fogaknak, de ha még nem is azok, akkor is nagyon ragadnak. Így pedig a fogak közé szorulnak, rátapadnak, és bizony sok cukrot, lepedéket hagynak maguk után. Jobban járunk a friss gyümölccsel, de ha mindenképp ragaszkodunk az aszalt változathoz, akkor fogyasztás előtt mossuk meg őket, utána pedig mossunk fogat, és a fogselyemről se feledkezzünk meg.

Vigyázni kell a zöldekkel is

De nemcsak a gyümölcsök között akadnak olyanok, melyeket egészségesnek gondolunk, de a fogak szempontjából nem azok. A spenót, a svájci mángold vagy a rebarbara fogyasztását nagyon is javasolják az egészséges életmód hívei, a feherdental.hu fogorvosai viszont figyelmeztetnek, hogy ezekkel is érdemes óvatosan, ugyanis oxálsavat tartalmaznak, ami szintén károsítják a fogzománcot.

Még több olvasnivaló..

Ételek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

2024. május 25.|

Az senki számára nem titok már, hogy a cukros, savas ételek károsak a fogaink számára, de akadnak olyan, egészséges ételek és italok is, melyekről nem is gondolnánk, hogy a fogaink épsége érdekébe mértékkel kellene őket

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top