Ez várható a mezőgazdaságban

2022. október 15.Mezőgazdaság 697 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalEz várható a mezőgazdaságban

A szeptember egyenlő a hűvösebb idővel és az aratással. Ilyenkor érkezik meg a szőlő-, az alma- és a szilvaszezon is, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a magokról és takarmányokról sem. Mégis, ez a szezon korántsem lesz olyan könnyű, mint más években, ugyanis nagy mértékű emelkedésre számíthatunk.

Az alma jövője

Először is hiánycikké válhat az alma, ami nagyon furcsa, hiszen egy almatermesztő ország hírében állunk, írja a gepkozvetito.hu. Ha azonban összehasonlítjuk az utóbbi 10 év adatait, akkor az idei termés nagyon silánynak mutatkozik. Az idei nyár nemcsak nálunk, hanem egész Európában problémát jelentett, az aszály nem könnyítette meg az almaérést, így a legtöbb ország lefelé kerekíti az eredetileg becsült mennyiségeket. Sokan egyszerűen lemondanak arról, hogy betakarítsák a termést, mivel magasabb a termelési költség, valamint a tárolást is meg kell fizetni, ráadásul munkaerőt sem találni. Ha lesz is nálunk alma, akkor import árura kell készülni.

A dió jövője

Az aszály segített abban, hogy a kórokozók később jelenjenek meg, azonban a túlzott meleg beindította a fertőzéseket. Most minél többet esik az eső, annál több gyümölcs reped meg, így a dió termésmennyisége is biztosan csökkeni fog. A rossznak tűnő termést nem szabad a fákon hagyni, mivel ez további kórokozókat hordhat magával. Ettől függetlenül még érdemes permetszerekre költeni, hiszen nagyobb eséllyel tudjuk megvédeni a diót.

A tojás jövője

Ha valaki rendszeresen jár vásárolni, akkor pontosan érti, hogy a tojásárak egyre inkább az egekben vannak. Amíg az egyéb költségek növekednek, addig a boltok mindig drágábban fogják adni. Az összes takarmány már kétszeres áron kapható a tavalyi adatokhoz képest, így sokszor a nagyobb üzemek sem tudnak lépést tartani az inflációval, és akkor a kisebb gazdaságokról még nem is beszéltünk.

Az állattartók egyszerre érzik át a problémát, mivel a takarmány ára hatalmas kiadássá változott, ráadásul a háború és az aszály tovább rontanak a helyzeten. Innentől kezdve minden tojást tartalmazó élelmiszer drágább lesz, a tészták, sütemények és bizonyos készételek is.

A repce jövője

Az idei ősz hatalmas kihívást állít a repcetermesztők elé is. Az éghajlatváltozás egyre biztosabb, először az aszály sújtja a földeket, utána pedig a rengeteg eső. Ez a két véglet semmilyen növénynek nem tesz jót, mivel a gabonák például sokkal kisebbek lettek, amit a kombájnok véletlenül kiszórnak a szalmával együtt.

Ez ugyanakkor ahhoz vezet, hogy a szokásosnál lényegesen nagyobb mennyiség került a tarlóhantással a talajba, így a kalászos gabonák árvakelése sem következett le. Ezután a repcével együtt fognak kicsírázni, ami minden termelőnek a rémálma. A csírázás folyamatos, tehát az őszi időszakban a gazdáknak többször is védekezniük kell, a káposztarepcét például már most permetezni kéne, hogy esélyt kapjon a kifejlődésre.

Ezek után az adatok után elmondható, hogy az idei év nem kedvez sem a gazdáknak, sem a vásárlóknak. A háború, az aszály és a növekvő energiaárak mind tovább emelik a költségeket. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy ez még csak a kezdet.

Még több olvasnivaló..

A purhab szigetelés előnyei

2023. január 24.|

A purhab, vagyis teljes nevén a poliuretán hab két komponensből áll, poliolból és izocianátból. A levegőben található nedvesség hatására ebből a két anyagból egy kiváló szigetelőképességű anyag keletkezik, a hab percek alatt megduzzad és eltömíti

Bátorság és gyakorlás – úszni tanul a gyerek

2023. január 24.|

Az úszni tanulás, tudás számos lehetőséget nyit meg a gyermekek előtt is. Az úszásoktatás során megtanult leckéknek egész életünkben hasznát vehetjük, az úszás maga egy kiváló sport, ami fejleszti az állóképességet és számos izmot megmozgat.

Go to Top