Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.Életmód 656 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalHogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában is gondolkodhatunk.

Amikor megvásároljuk az első saját ingatlanunkat, lehet, hogy még csak ketten vagyunk, az is lehet, hogy egyedül, szingliként költözünk be álmaink lakásába vagy házába. Aztán ahogy telnek az évek egyre inkább azt érezhetjük, hogy kevés a tér, kellene még egy szoba, még egy fürdő, nagyobb konyha, dolgozószoba, játszósarok, vendégszoba stb. Ha lakásunk van, akkor sajnos az alapterület nem nagyon fogjuk tudni növelni, ám ha családi házat vásároltunk, akkor több lehetőség is a rendelkezésünkre áll.

A nagyobb szobák felosztásától a tetőtér beépítésén át egy új emelet felhúzásáig többféle megoldást is számításba vehetünk. Lássuk, mikor melyik lehet jó megoldás.

Nagy terek kisebbre osztása

Ebben az esetben természetesen nem nyerünk több teret, inkább funkcionálisabb tereket alakíthatunk ki. Ha túlságosan nagynak érezzük a fürdőszobát, akkor kialakíthatunk egy kisebbet, a fennmaradt tér pedig lehet gardrób, apró dolgozósarok, vagy játéksarok. Ha egy nagy hálószobánk van, és szeretnénk külön dolgozószobát, vagy esetleg a gyerekeknek saját szobát, akkor is érdemes felmérni, hogy hogyan is tudjuk felosztani a nagyobb szobát két kisebbre.

Erre persze nem minden esetben van lehetőség, hiszen alkalmazkodnunk kell a meglévő viszonyokhoz, ablakokhoz, fűtőtestekhez, ha nem szeretnénk nagyobb bontás nélkül megúszni a dolgot. A gipszkarton falak ilyenkor jó megoldást jelenthetnek, hiszen ezek segítéségével könnyen el tudjuk választani a tereket.

Egyre többen vágnak bele a tetőtér beépítésébe

A tetőtér beépítése is nagyon népszerű megoldás manapság. Sokan döntenek úgy, hogy nem vásárolnak ingatlant, hanem a családi otthont alakítják át így kétgenerációssá. A padlástár sokszor külön bejáratot kap, így két család is kényelmesen élhet egymás mellett.

Ahhoz persze, hogy a tetőteret beépíthessünk, előbb szükség van egy statikusra, aki felméri a viszonyokat, és megállapítja, hogy az adott szerkezet alkalmas-e a beépítésre, illetve milyen munkákra van szükség ahhoz, hogy valóban alkalmas legyen. A tetőterek esetében is érdemes nagyon találékonynak lenni. Az ablakok elhelyezése sokszor okoz gondot, a tető alakja miatt, de a már a háromszögletű ablakoktól a tetőablakokig sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Még egy emelet? Nem lehetetlen!

A legköltségesebb lehetőség az, amikor egy új emeletet húzunk fel a meglévő házra. Ez sem lehetséges minden esetben, a hatályos jogszabályok és az épület szerkezete nagyban befolyásolja, hogy engedélyezik-e ezt vagy sem. Ha ilyesmiben gondolkodunk, előbb mindenképp járunk utána a rendeleteknek és szabályozásoknak. Amennyiben nincs törvényi akadálya a felújításnak, ráépítésnek, akkor pedig érdemes egy statikust hívni, akárcsak a tetőtér beépítés esetén, hogy mérje fel a lehetőségeinket.

Még több olvasnivaló..

Ételek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

2024. május 25.|

Az senki számára nem titok már, hogy a cukros, savas ételek károsak a fogaink számára, de akadnak olyan, egészséges ételek és italok is, melyekről nem is gondolnánk, hogy a fogaink épsége érdekébe mértékkel kellene őket

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top