Igénytelen szobanövények, melyek strapabíróak és elpusztíthatatlanok

2022. november 8.Mezőgazdaság 709 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalIgénytelen szobanövények, melyek strapabíróak és elpusztíthatatlanok

Az igénytelen szobanövényekben az a legjobb, hogy zölddé és természetessé varázsolják a lakást, miközben nem kell azon izgulnunk, hogy mikor mennek tönkre. Az Elpaís segítségével összegyűjtöttük a legstrapabíróbbakat, hogy mindenki megtalálja a neki való növényt.

Egy fikusz a trópusi életérzéshez

A fikusz egy olyan növény, amely nagy, íves ágainak és hegyes leveleinek köszönhetően sok természetességet kölcsönöz a lakásnak. A facsemete formája tökéletesen mutat egy nagy ablak mellett, a lépcső lábánál, a kanapé mellett vagy bármely olyan sarokban, ahol szükség van egy kis életre és zöld vidámságra. Ráadásul nagyon szívósak!

Az elefántláb szemet gyönyörködtet, és a mérete is kiváló

Ez egy nagyon magas szobanövény. Cserépben akár 1,5 méter magasra is megnőhet, bár természetes élőhelyén 10 méter szokott lenni. Jellemző rá vastag, elefántlábhoz hasonló törzse, ahonnan a neve származik. Nagyon dekoratív, és a gondozása nagyon egyszerű. Sok fényre van szüksége, de soha nem közvetlen fényre. Ajánlott a jó vízelvezetés, ugyanakkor a talaj nedvességtartalmát is ellenőrizni kell, de egyéb elvárásai nem lesznek.

Az ámpolna gyertyavirág a polcok kedvence

Ez a lógó növény húsos, szív alakú leveleivel és csöves virágaival tűnik fel. Helyezzük világos helyre, de védjük a közvetlen napfénytől. Öntözés előtt ellenőrizzük az aljzat páratartalmát. Télen havonta legfeljebb néhány öntözést igényel. Nagyon jól néz ki a polcokon vagy fellógatva.

Gyöngyfűzér vagy borsóka a belső terek díszítőeleme

Könnyű gondozhatósága miatt tökéletes a kezdőknek, de a tapasztaltabb növényrajongóknak is, mivel lógó habitusa ideális a belső tér bármelyik sarkának díszítésére. Ennek a növénynek nagyon világos helyre van szüksége, ahol naponta néhány órát közvetlenül süti a nap, tehát erre érdemes figyelni. Ellenőrizzük az aljzatot az öntözések között, és néha-néha adjunk neki egy kis műtrágyát.

Az imanövény nagyon szereti a fényt

Azért kapta az imanövény nevet, mert éjszaka hajlamos arra, hogy leveleit kissé összezárja. Sok fényre van szüksége, de sose érje közvetlenül. Ezáltal élénk szinei el fogják varázsolni a teret. A gondozásáról annyit érdemes tudni, hogy tőzeges szubsztrátumot igényel, és szereti a páratartalmat, ezért nyáron érdemes vízzel permetezni a leveleit.

A kroton és a színek

Ez a színes szobanövény könnyen gondozható, és mindenekelőtt különleges és szemet gyönyörködtető szineivel tölti meg a lakást. A kroton levelei élénkvöröses színükkel tűnnek ki. Sok fényre van szüksége, de nem közvetlen napfényre, így tökéletesen megterem egy ablak mellett. Az öntözések között ügyeljünk arra, hogy az aljzat száraz legyen, és kerüljük el a gyökerek átnedvesedését. Szereti a páratartalmat, ezért hálás lesz, ha időnként langyos vízzel permetezzük.

A csokrosinda vagy zöldike a kezdők kedvence

Ennek a hálás, függő növénynek fényre van szüksége, de anélkül, hogy közvetlen napfénynek tennénk ki. Az öntözést télen mérsékelhetjük, míg nyáron heti 2-3 alkalomra kell növelni. Ez az egyik legtartósabb szobanövény, és tökéletes a kezdő kertészkedők számára.

Még több olvasnivaló..

Repetára csábító zöldségek

2023. február 8.|

Akkor ehetsz édességet, ha megetted az zöldséget! Erre a mondatra talán mindannyian emlékszünk gyermekkorunkból. Sok szülőnek okoz mindennapos fejtörést, hogyan diktálja bele az egészséges ételeket gyermekébe, aki már a „karfiol, brokkoli, kelbimbó” szavak hallatán undorodva

Életmód és szemléletváltás: a távmunka térnyerése

2023. február 8.|

A koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatok. A homeoffice már a koronavírus előtt létezett, széleskörben mégis a járvány tette ismertté ezt az atipikus munkarendet. Ma már senkinek nem kell bemutatni, hiszen szinte mindannyiunknak van legalább egy ismerőse, aki

A purhab szigetelés előnyei

2023. január 24.|

A purhab, vagyis teljes nevén a poliuretán hab két komponensből áll, poliolból és izocianátból. A levegőben található nedvesség hatására ebből a két anyagból egy kiváló szigetelőképességű anyag keletkezik, a hab percek alatt megduzzad és eltömíti

Go to Top