Mikulásvirág gondozása, részletes útmutató

2022. november 8.Mezőgazdaság 668 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalMikulásvirág gondozása, részletes útmutató

A mikulásvirág Mexikóból és Közép-Amerikából származik, és karácsonykor szokott megjelenni a boltok polcain. A termesztési országtól függően különböző nevei vannak, azonban a végeredmény ugyanaz.

A növény fő jellemzője a feltűnően színes levelei, amelyek nagyon dekoratívvá teszik. Ezek a levelek többféle színben ragyognak, azonban semmi közük a virágokhoz, amelyek nagyon kicsik, és nem éppen dekoratívak. Vásárlásnál érdemes eldönteni, hogy melyik árnyalatot szeretjük, mivel lehet sárga, fehér, lazacszínű, rózsaszín, bár a piros levelei a leggyakoribbak és a legszembetűnőbbek. Nem véletlen, hogy tökéletesen alkalmasak arra, hogy a mikulásvirágokkal és a karácsonyi koszorúkkal színt vigyenek az otthonokba.

A mikulásvirág nagyszerű ajándék, ha karácsonyi ünnepségre megyünk, jó kívánságokat közvetít, és azt üzeni, hogy szerencsét és jólétet akarunk vinni a meglátogatott otthonba. A probléma? Kevés éli túl a karácsonyi szezont, pedig könnyen alkalmazkodna bármilyen környezethez.

Mennyi ideig bírják a mikulásvirágok?

Ezek a kényes növények trópusi eredetűek. Ha azt akarjuk, hogy bírja a strapát, akkor távolítsuk el a műanyag csomagolást, mert az megfojtja a leveleket. A Fronda szerint télen a mikulásvirágok gondozása kulcsfontosságú, mivel természetes fényre van szükségük. Mindig keressünk magas páratartalmú helyiséget, és tegyük a cserepet egy ablak melletti kis sarokba, ahol nem ér el a fűtés. A magas hőmérséklet gyakran elfonnyasztja a mikulásvirágot.

Miért hullanak le a mikulásvirágok levelei?

Minden túlzás káros a mikulásvirágra. A mikulásvirág hervadásának vagy akár a levélhullásnak a fő oka a fényhiány, az erős huzat vagy a hideg szokott lenni. A túlöntözés sem jó, ezért ügyeljünk arra, hogy a víz ne gyűljön fel a növény alján, és ne rothassza el a gyökereket. Az egészséges növekedés érdekében távolítsuk el az elszáradt leveleket is.

Ha vége a télnek, és hosszabbodnak a nappalok, kiültethetjük a mikulásvirágot a szabadba, és meglátjuk, hogyan viselkedik cserjeként. Mielőtt a kertbe ültetnénk, ollóval meg kell metszeni, ellenkező esetben túlságosan nagyra nőhet.

A mikulásvirág dugványozható

Ha jól bánunk a növényekkel, akkor megpróbálhatjuk dugványozni, hogy segítsük a szaporodását. November és december között levághatunk egy egészséges ágat, amin a virágokat és a leveleket érdemes félbevágni. Ha azt tapasztaljuk, hogy nyálkás folyadékot ereszt, az teljesen normális, bár próbáljuk meg elkerülni az érintést, mivel irritálhatja a bőrt.

A levágott szárat egy kis cserépbe kell helyezni, amelybe megfelelő mennyiségű földet tettünk. A legjobb az univerzális szubsztrátum, amit közepes mennyiségű vízzel kell meglocsolni, de úgy, hogy a növény soha ne álljon a vízben. A dugványokat száraz környezetben, napfénytől és fűtéstől mindig távol kell nevelni. Ezután csak azt kell megvárni, hogy a gyökerek szárba kapjanak, majd jöhet az átültetés.

A mikulásvirágok szokásos betegségei a levéltetvek és a fehérlegyek, ezért célszerű időről időre ellenőrizni a levelek alját, és rovarölő szerrel kezelni.

Még több olvasnivaló..

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Így lehetünk földművesként a lehető legjobb egészségügyi állapotban

2023. szeptember 16.|

Felmérésekből nemrégiben kiderült, hogy a legveszélyesebb munkák közé a mezőgazdasági tevékenységek sorolhatóak, főleg akkor, ha csak Európát nézzük meg. A mezőgazdaságban ugyanis az egész év során, szinte megállás nélkül folynak a munkálatok, ezeknek elvégzéséhez pedig

Go to Top