Növények a lakás különböző helyiségekben

2023. május 17.Életmód 645 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalNövények a lakás különböző helyiségekben

Amikor azt tervezzük, hogy milyen növényekkel is varázsolhatnánk otthonosabbá lakóhelyünket, fontos, hogy olyanokat válasszunk, melyeket könnyen tudunk gondozni, és amelyek illeszkednek a berendezéshez, a lakás stílusához.

A szobanövények általában fényes és szép levelekkel rendelkeznek, de több fajuk gyönyörű virágokat is hoz. Fontos, hogy mindig vegyük igénybe egy-egy növény fény- és vízigényét, ellenőrizzük, hogy az egyes helyiségekben mennyi napfény éri majd a növényt. Számos olyan virág van, ami a közvetett napfényben érzi jól magát, érdemes ezeket is feltérképezni, írja a variosystem.hu.

Szempontok a választás előtt

Ahogy a fényviszonyok, úgy a szoba hőmérséklete is fontos. Ha napos, meleg helyre keresünk növényt, akkor a trópusi szobanövények is jó választásnak bizonyulhatnak, azonban ne feledkezzünk el arról, hogy ezeknek télen is magasabb hőmérsékletre van szükségük. A túl alacsony hőmérséklet a legtöbb szobanövény számára nem ideális, erre is fordítsunk gondot.

Mint ahogy arra is, hogy milyen a virág talaja. Ha ugyanis túl laza, akkor a víz kifolyik belőle, így nem tud hasznosulni. Vannak olyan növények, mint például az orchideák, melyeknek valójában nincs is szükségük talajra, vízben áztatva, kókuszroston vagy kókuszdióhéjon is megélnek. Ha pedig már szóba került a víz, akkor érdemes megnézni azt is, hogy az egyes növényeknek milyen a vízigénye, valamint azt is, hogy szeretik-e a párás helyeket.

Azt is vegyük figyelembe, hogy van-e háziállatunk, hisz vannak olyan szobanövények, melyek mérgezőek lehetnek, ha egy kutya vagy macska megrágja ezeket a leveleket, akkor az akár veszélyes is lehet az állatok egészségére nézve. Ugyanígy fontos az is, hogy a lakásban élő emberek se legyenek allergiások a virágokra, ha tehát virágzó növényt veszünk, tartsuk azt is szem előtt, hogy a pollenek okoznak-e nálunk allergiás tüneteket.

Fűszernövényt a konyhába, pálmát a nappaliba

Ha a lakás helyiségeit külön-külön nézzük, akkor a stílus is döntő szempont. Egy konyhába például mi mást is tudnánk elképzelni, mint fűszernövényeket, melyek igen jól megélnek cserépben is. Egy kis rozmaring, bazsalikom, menta vagy metélőpetrezselyem – az ételek is finomabbak lesznek, ha frissen szedett fűszerekkel ízesítjük őket. Nem mellesleg látványban sem utolsó egy ilyen otthoni fűszernövénykert.

A hálószobába érdemes olyan növényeket tenni, melyek tisztítják, méregtelenítik a levegőt, és az egyik ilyen a kislevelű fikusz, ami egyrészt nem kedveli az erős napfényt, másrészt igen jó hatással van a levegő oxigéntartalmára. Ha párás környezetbe keresünk szobanövényt, például a fürdőszobába vagy a mosókonyhába, akkor jó választás lehet a rákvirág, ami szereti a párás levegőt, és az sem viseli meg, ha inkább árnyékos helyen él.

Az étkező és a nappali pedig azok a helyek, melyek általában a legnagyobbak és ide érdemes nagyobb, magasabbra növő növényeket választani. Mint amilyen a szobai tigrislevél, vagy a bambuszpálma.

Még több olvasnivaló..

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top