Szempontok és döntések a jakuzzi telepítése előtt

2023. január 24.Életmód 724 szó3,7 perc olvasási idő
FőoldalSzempontok és döntések a jakuzzi telepítése előtt

Sok kérdés felmerülhet a jakuzzik telepítése előtt, melyeket érdemes alaposan átgondolni.

Az áramigénytől függően szükség lehet a három fázisra is

Ezek egyike, hogy mekkora is a jakuzzi áramigénye, azt, hogy egy jakuzzinak 1 fázis (230 V), vagy 3 fázis (400 V) szükséges, a mérete, vagyis a masszázsszivattyúk száma dönti el. Az egy-két ilyen szivattyúval felszerelt jakuzzik számára elegendő lehet az egy fázis, a nagyobb, magasabb felszereltségű készülékeknek pedig már kell a három fázis. Ez az információ minden termék adatlapján szerepel.

A hálózatra kötés direktben történik, tehát nem egy konnektorba kell bedugni, a drspa.hu szakemberei úgy alakítják ki a jakuzzi áramellátását, hogy egy kötődobozból toldásmentes kábelen keresztül viszik el a jakuzziig az elektromos vezetéket és erre még három métert rá is hagynak. Az áramforrást pedig 30 mA érzékenységű érintésvédelmi relével és kismegszakítóval védik a biztonságos használatért.

A vízzel való feltöltés és a leeresztés

A vizet nem szükséges közvetlenül rákötni a jakuzzira, de előnyös, ha van a közelben egy csap, ahonnan lehet vizet engedni a jakuzziba, erre pedig nemcsak a feltöltésnél van szükség, hanem a folyamatos párolgás miatt is. A víz leeresztése sem bonyolult, a jakuzzik alsó részén van egy leeresztő csap, amihez egy slagot kell csatlakoztatni és a víz így kifolyik. A kerti jakuzzik esetében például a füvet is meglocsolhatjuk ezzel a vízzel, a beltéri jakuzziknál érdemes kialakítani egy padlóösszefolyót e célra. Érdemes a jakuzzi teljes vizét félévente lecserélni.

A jakuzzi telepítése előtt

Ha a teraszra telepítjük a jakuzzit, és a terasz egyben födém is, akkor fontos szem előtt tartani, hogy a teherbírásának minimum 500 kg/nm-nek kell lennie, figyelembe véve azt, hogy egy jakuzzi akár két tonnát is nyomhat.

Földre vagy fűre nem szabad telepíteni, a területre legalább egy 5 centiméteres sóderágyat és egy 10 centiméter vastag egyszer vasalt betonalapot kell készíteni, melynek vízszintesnek és simának kell lennie. A burkolat típusának kiválasztásakor törekedni kell arra, hogy ne legyenek 1-2 milliméternél jobban kiálló részek, az ilyenekre ugyanis az egész jakuzzi súlya rá tud nehezedni, ami károsíthatja a berendezést. Ugyanígy fontos a sima és vízszintes alap is, ha valahol ugyanis meg van süllyedve a burkolat, akkor a jakuzzi nem tud teljes testével egyenletesen felfeküdni és ez újfent károsodást okozhat.

A földbe süllyesztett jakuzziknál figyelni kell, hogy három oldalánál hozzáférhető maradjon a berendezés 50-50-50 centiméter méretben. Nagyobbnak kell tehát lennie a gödörnek, mint a jakuzzinak, azonban ezt a rést le lehet burkolni, viszont fontos, hogy a burkolat mozgatható legyen. Ideális esetben három oldalról elérhető a jakuzzi, azonban az sem baj, ha a sarokban áll és így két oldalról végezhető el a karbantartás.

Az U-alakban, tehát a három oldalán teljesen beépített jakuzzikra is van példa. A magasságot nézve teljes egészében nem lehet besüllyeszteni a jakuzzit, a felső mintegy 10 centiméteres perem ki fog látszódni.

A szabadon álló jakuzzik esetében érdemes tetőemelőt is használni, ami megkönnyíti a thermotető le- és felhelyezését. Ilyen esetben a jakuzzi három oldalánál szükség lesz plusz helyre, a tetőemelő karjainak egymással szemben, a harmadik oldalon pedig azért, mert a lenyitott tetőt itt tartja majd meg maga az emelő. Ez egy hasznos kiegészítő, ami teljesen szabadon álló és körbejárható jakuzziknál használható.

Még több olvasnivaló..

Ételek, amikről nem is gondolnánk, hogy árt a fogunknak

2024. május 25.|

Az senki számára nem titok már, hogy a cukros, savas ételek károsak a fogaink számára, de akadnak olyan, egészséges ételek és italok is, melyekről nem is gondolnánk, hogy a fogaink épsége érdekébe mértékkel kellene őket

Hogyan nyerjük több teret, ha családi házunk van?

2024. április 13.|

Ahogy nő a család egyre inkább azt érezhetjük, hogy nem elég a hely. Bővítésre persze nem minden esetben van lehetőség, ám ha családi házunk van, akkor akár a tetőtér beépítésében, vagy még egy emelet felhúzásában

Hogyan fogyhatunk infraszaunával?

2024. február 20.|

Az infraszaunák kezdetben csak a szépség szalonok és wellness központok kiváltsága volt, ám ahogy elkezdett terjedni a szaunázás, az infraszaunák is egyre több helyen jelentek meg, szállodákban, hotelekben, sőt, még edzőtermekben is.

Go to Top