Szempontok és döntések a jakuzzi telepítése előtt

2023. január 24.Életmód 724 szó3,7 perc olvasási idő
FőoldalSzempontok és döntések a jakuzzi telepítése előtt

Sok kérdés felmerülhet a jakuzzik telepítése előtt, melyeket érdemes alaposan átgondolni.

Az áramigénytől függően szükség lehet a három fázisra is

Ezek egyike, hogy mekkora is a jakuzzi áramigénye, azt, hogy egy jakuzzinak 1 fázis (230 V), vagy 3 fázis (400 V) szükséges, a mérete, vagyis a masszázsszivattyúk száma dönti el. Az egy-két ilyen szivattyúval felszerelt jakuzzik számára elegendő lehet az egy fázis, a nagyobb, magasabb felszereltségű készülékeknek pedig már kell a három fázis. Ez az információ minden termék adatlapján szerepel.

A hálózatra kötés direktben történik, tehát nem egy konnektorba kell bedugni, a drspa.hu szakemberei úgy alakítják ki a jakuzzi áramellátását, hogy egy kötődobozból toldásmentes kábelen keresztül viszik el a jakuzziig az elektromos vezetéket és erre még három métert rá is hagynak. Az áramforrást pedig 30 mA érzékenységű érintésvédelmi relével és kismegszakítóval védik a biztonságos használatért.

A vízzel való feltöltés és a leeresztés

A vizet nem szükséges közvetlenül rákötni a jakuzzira, de előnyös, ha van a közelben egy csap, ahonnan lehet vizet engedni a jakuzziba, erre pedig nemcsak a feltöltésnél van szükség, hanem a folyamatos párolgás miatt is. A víz leeresztése sem bonyolult, a jakuzzik alsó részén van egy leeresztő csap, amihez egy slagot kell csatlakoztatni és a víz így kifolyik. A kerti jakuzzik esetében például a füvet is meglocsolhatjuk ezzel a vízzel, a beltéri jakuzziknál érdemes kialakítani egy padlóösszefolyót e célra. Érdemes a jakuzzi teljes vizét félévente lecserélni.

A jakuzzi telepítése előtt

Ha a teraszra telepítjük a jakuzzit, és a terasz egyben födém is, akkor fontos szem előtt tartani, hogy a teherbírásának minimum 500 kg/nm-nek kell lennie, figyelembe véve azt, hogy egy jakuzzi akár két tonnát is nyomhat.

Földre vagy fűre nem szabad telepíteni, a területre legalább egy 5 centiméteres sóderágyat és egy 10 centiméter vastag egyszer vasalt betonalapot kell készíteni, melynek vízszintesnek és simának kell lennie. A burkolat típusának kiválasztásakor törekedni kell arra, hogy ne legyenek 1-2 milliméternél jobban kiálló részek, az ilyenekre ugyanis az egész jakuzzi súlya rá tud nehezedni, ami károsíthatja a berendezést. Ugyanígy fontos a sima és vízszintes alap is, ha valahol ugyanis meg van süllyedve a burkolat, akkor a jakuzzi nem tud teljes testével egyenletesen felfeküdni és ez újfent károsodást okozhat.

A földbe süllyesztett jakuzziknál figyelni kell, hogy három oldalánál hozzáférhető maradjon a berendezés 50-50-50 centiméter méretben. Nagyobbnak kell tehát lennie a gödörnek, mint a jakuzzinak, azonban ezt a rést le lehet burkolni, viszont fontos, hogy a burkolat mozgatható legyen. Ideális esetben három oldalról elérhető a jakuzzi, azonban az sem baj, ha a sarokban áll és így két oldalról végezhető el a karbantartás.

Az U-alakban, tehát a három oldalán teljesen beépített jakuzzikra is van példa. A magasságot nézve teljes egészében nem lehet besüllyeszteni a jakuzzit, a felső mintegy 10 centiméteres perem ki fog látszódni.

A szabadon álló jakuzzik esetében érdemes tetőemelőt is használni, ami megkönnyíti a thermotető le- és felhelyezését. Ilyen esetben a jakuzzi három oldalánál szükség lesz plusz helyre, a tetőemelő karjainak egymással szemben, a harmadik oldalon pedig azért, mert a lenyitott tetőt itt tartja majd meg maga az emelő. Ez egy hasznos kiegészítő, ami teljesen szabadon álló és körbejárható jakuzziknál használható.

Még több olvasnivaló..

Így lehetünk földművesként a lehető legjobb egészségügyi állapotban

2023. szeptember 16.|

Felmérésekből nemrégiben kiderült, hogy a legveszélyesebb munkák közé a mezőgazdasági tevékenységek sorolhatóak, főleg akkor, ha csak Európát nézzük meg. A mezőgazdaságban ugyanis az egész év során, szinte megállás nélkül folynak a munkálatok, ezeknek elvégzéséhez pedig

Növények a lakás különböző helyiségekben

2023. május 17.|

Amikor azt tervezzük, hogy milyen növényekkel is varázsolhatnánk otthonosabbá lakóhelyünket, fontos, hogy olyanokat válasszunk, melyeket könnyen tudunk gondozni, és amelyek illeszkednek a berendezéshez, a lakás stílusához.

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés jövője

2023. április 30.|

A növekvő népesség táplálásához a becslések szerint 2050-ig akár 68 százalékkal is növelni kell az élelmiszertermelést, ám nem ez az egyetlen kihívás. Ott van az a tény is, hogy a középosztálybeli népesség növekszik, ami általában

Go to Top